09127300460 / 02186120995
ماشینی که روشن نمی شود قطعاً اعصاب خورد کن است. اگر ماشین شما روشن نمی شود، ممکن است نشانه این باشد که مشکلی در استارت خودرو وجود دارد که مسئول راه انداختن موتور است. با این حال، اگر تجربه کار با خودروها را دارید، میتوانید چندین آزمایش را برای تعیین مشکل استارت خودرو انجام دهید. اگر مشکل جدی نباشد، بررسی پینیون میتواند سریعترین راه حل باشد. سطح بعدی شامل بررسی مدارهای الکتریکی برای اطمینان از اینکه همه چیز به درستی تغذیه می شود، است. اگر باز هم کار نکرد، میتوانید استارت را بردارید و تست کنید تا ببینید آیا نیاز به تعویض دارد یا خیر.
چراغ های جلو را روشن کنید و سعی کنید ماشین را روشن کنید. وقتی این کار را انجام می دهید ممکن است چند اتفاق بیفتد. اگر ماشین صدایی مانند اینکه قرار است روشن شود، ایجاد کند، اما چراغهای جلو کم نور شوند، احتمالاً پینیون استارت گیر کرده است.
• اگر ماشین صدای کلیک می دهد، اما هرگز به نظر نمی رسد که در حال حرکت است، و چراغ ها کم رنگ می شوند، احتمالاً مشکل از باتری است. به بررسی سیستم برق بروید.
پایه پینیون را با یک آچار قابل تنظیم بچرخانید. استارت یک موتور الکتریکی بزرگ در یک محفظه استوانه ای است و معمولاً به یک طرف بلوک موتور پیچ می شود. اگر می بینید که یک سر کوچک مربعی (سر پینیون) از انتهای سیلندر بیرون زده است، آن را با آچار بچرخانید تا آزادانه در جای خود حرکت کند. هنگامی که پینیون می تواند آزادانه حرکت کند، دوباره ماشین را روشن کنید.
اگر سر پینیون را نمی بینید، ماشین را خاموش کنید و در دنده دوم قرار دهید. ترمز اضطراری را رها کنید و ماشین را به جلو و عقب تکان دهید. این می تواند پینیون را شل کند.
• اگر گیره پینیون نمی بینید و گیربکس اتوماتیک دارید، باید موتور استارت را بردارید و آن را تست کنید.
پایانه های باتری را به صورت چشمی بررسی کنید. کاپوت ماشین خود را باز کنید و پایانه های مثبت و منفی باتری را بررسی کنید. اگر کثیفی یا خوردگی وجود داشته باشد، می تواند باعث اتصال بد و کمبود برق به استارت خودرو شود.
ولتاژ باتری را با مولتی متر تست کنید. مولتی متر خود را روی”” DC تنظیم و شماره گیری آن را روی 20 قرار دهید (برای آزمایش از 0-20 ولت). پروب قرمز را روی قطب مثبت (+) باتری و پروب سیاه را روی قطب منفی (-) قرار دهید. اگر باتری به درستی کار کند، ولتاژ بالای 12 ولت دریافت خواهید کرد.
شیر برقی را به صورت چشمی بازرسی کنید. اگر میخواهید ماشین را روشن کنید و هیچ اتفاقی نمیافتد، و به نظر میرسد باتری به درستی روشن میشود، احتمالاً مشکل اتصال با شیر برقی وجود دارد. این دستگاه یک استوانه کوچک است که معمولاً به بالای استارت متصل می شود. به صورت چشمی آن را بررسی کنید تا مطمئن شوید که همه سیمهایی که به آن متصل هستند، به درستی وصل شدهاند.
از یک تستر مدار استفاده کنید تا ببینید آیا جریان به شیر برقی می رسد یا خیر. یک سیم تستر مدار (لامپ تست) را به ترمینال تغذیه شیر برقی قرار دهید. سرب دیگر را به فلز بدنه لخت وصل کنید. اگر تستر روشن شود، مشکل از شیر برقی یا خود استارت خودرو است، نه از جریان برق.
جریان خروجی شیر برقی را بررسی کنید. یک کانکتور یک لامپ آزمایشی را روی خروجی شیر برقی و دیگری را روی ترمینال زمین (earth) باتری قرار دهید. لامپ باید روشن شود. اگر نه، باید مجموعه استارت/سلونوئید را بردارید و آن را تست کنید.
یکی از مهم ترین مواردی که در زمان خرید بایستی مورد بررسی قرار بگیرد، بررسی سلامت استارت خودرو است. اگر استارت خودرو دارای ایراد باشد ممکن است با مشکلات زیادی شما عزیزان را روبرو کند. به همین منظور بهتر است در زمان خرید خودرو اگر تخصص کافی در زمینه کارشناسی در محل خودرو را ندارید از یک کارشناس برای انجام این کار کمک بخواهید. همچنین اگر به مباحث آموزشی در خصوص اموزش کارشناسی خودرو علاقه مند هستید می توانید از طریق لینک برای دوره کارشناسی برتر ما در مجموعه حنفی کار اقدام نمایید. همچنین اگر در حال حاضر امکان هزینه کردن برای شما عزیزان میسر نیست می توانید از طریق مشاهده مینی دوره هوش خودرو که دوره رایگان کارشناسی خودرو است، اقدام به یادگیری کارشناسی خودرو کنید.
جمع بندی
در این مطلب به بررسی موضوع مهمی با عنوان استارت خودرو پرداختیم و نحوه بررسی سلامت آن را مورد بررسی قرار دادیم. توجه داشته باشید که استارت خودرو یکی از بخش های بسیار مهم خودرو است که شما عزیزان پیش از خرید خودرو حتما بایستی آن را مورد بررسی قرار دهید. از اینکه تا انتهای این مطلب همراه ما بودید از شما عزیزان کمال تشکر را داریم.
همچنین شما عزیزان اگر به مباحث و مقالات آموزشی کارشناسی خودرو و به ویژه علت روشن شدن چراغ tpms علاقه مند هستید می توانید به بخش مقالات ما در سایت حنفی کار مراجعه نمایید.